Se ei ole mitään uutta tietoa, että kun arkiaskareet, työ ja muut velvoitteet vievät suurimman osan päivästä, niin luovuudelle ja oman sisimmän vahvistamiselle jää kovin vähän aikaa. Eikä siinä muista edes ajatella mitään luovuusasioita tai jotain taiteilua. Työpäivän jälkeen sohva ja tv kutsuvat. Tästä voi tulla ajatus, että seuraavaksi kehotan lopettamaan löhöilyn ja poistumaan tv:n äärestä. Päinvastoin. Käytän välillä paljonkin aikaa tv-viihteen ja tietokonepelien äärellä. 🙂

Tähän liittyy kuitenkin sellainen ajatus, että sisällämme olevan luovan osan herättely vaatii hiukan aktiivista toimintaa. Paino sanalla ”hiukan”. Vaikka viikon mittainen maalausretriitti onkin joskus todella omiaan, luovuuden ylläpitämiseksi ei tarvitse ryhtyä taiteilijaksi, joka maalaa aamusta iltaan. Pienet taiteiluhetket riittävät.

Tavoitteena ei myöskään ole, että kaikesta, mitä piirrät, pitäisi tulla hienoa. Oikeastaan on hyväkin, ettei tule. Itse ihastun monesti omiin ns. töherryksiini, jotka näyttävät hienoilta abstrakteina viivarykelminä tai väripintoina. Tai vaikkeivät ne millään mittarilla näyttäisi hienoilta, niin niissä ilmenee aitous ja luonnollisuus, joka taas tekee kuvista hienoja.

Viidessä minuutissa luovuuteen

Seuraavaksi esittelen viisi ideaa, joilla voit aktivoida ja ylläpitää luovaa olotilaa itsessäsi. Voit käyttää niihin aikaa esimerkiksi 5, 10 tai 15 minuuttia kerrallaan. Voit tehdä näitä harjoituksia vaikka kolme kertaa viikossa, tai miksei joka päiväkin, jos sinulla on aikaa. Kaikki hauska ja pakoton piirtäminen palauttaa sinut luovuuden maailmaan jo hyvin lyhyessä ajassa.

Kuten edellä jo mainitsin, kuvista ei tarvitse siis tulla hienoja. Tavoitteena on, että TEET JOTAIN sen 5-15 minuutin ajan. Tärkeintä on siis, että kynä liikkuu ja tarkastelet piirtämisen kohdetta siitä kiinnostuneena.

Jos pystyt, pidä mukana kynä ja pieni lehtiö, jotka on helppo ottaa esille eri tilanteissa.

Muista, ettet vaadi itseltäsi jotain hienoja suorituksia. Tee vaan. Vinot, vänkkyrät ja päällekkäin menevät viivat ovat viehättäviä ja aitoja. Älä vaadi itseltäsi liikoja. Sinun ei tarvitse tehdä näitä kaikkia. Valitse yksi tai useampi, jotka innostavat. Kerralla ei tarvitse tehdä kuin yhtä. Keksi itse muita ideoita, jos et halua tehdä näitä.

Jos teet 5 minuuttia vaikka 3 kertaa viikossa, se ylläpitää ja vahvistaa luovuutta todella hyvin. Se voi tuntua lyhyeltä ajalta, mutta kokeile, niin huomaat vaikutuksen.

1. Piirrä luontoa

Piirrä kaikenlaisia kasveja. Kukkia, pensaita, puita, maisemaa. Voit piirtää vaikka yhden kasvin lehden. Voit piirtää ylimalkaisesti ja nopeasti tai hyvin tarkasti ja hitaasti. Kokeile vaikka molempia. Seuraa ääriviivoja.

2. Sokkona piirtäminen

Katso jotain esinettä tai kasvia ja piirrä se katsomatta paperiin. Seuraa katseella esineen muotoja ja anna käden liikkua. Piirroksista tulee luultavasti todella hassuja viivarykelmiä, jotka ovat hyvin viehättäviä, kun niitä katsoo abstrakteina muotoina.

3. Abstraktit ja värikkäät viivat

Täytä koko paperi abstrakteilla viivoilla. Jos sinulla on puuvärejä, akvarellikyniä tai liituja, voit käyttää niitä. Käytä muutamaa eri väriä. Jos käytä vesiliukoisia kyniä, voit vielä lopuksi levittää värejä hieman vedellä ja siveltimellä!

4. Toistaminen

Toista samaa muotoa. Päätä joku hauska muoto, ja piirrä sitä samalle paperille. Tee monta riviä ja saraketta. Voit myös värittää muotoja. Voit piirtää kasveja, kotona pöydällä tai ympärillä näkyviä esineitä tai mitä vaan. Voit myös piirtää jotain ”omasta päästä” keksittyä.

5. Piirrä “fan artia”

Kopioi kuvia ja hahmoja suosikkisarjakuvastasi. Tee pieniä luonnoksia ihailemastasi muusikosta tai näyttelijästä. Muista taas, ettei kuvien tarvitse näyttää hyvältä! Omien suosikkien piirtämisestä tulee varmasti hyvä mieli. Se on myös todella opettavaista. Se auttaa näkemään, mikä hahmossa tekee siitä sen näköisen kuin se on.

Voit käyttää näitä ideoita milloin tahansa, kun sinulla on hetki vapaata aikaa, tai kun tuntuu, että pitäisi saada pää tyhjäksi kaikista siellä pyörivistä asioista. Jos pidät paperia ja kynää mukana laukussa, voit piirtää missä vaan, kun odotat jotain, bussissa, junassa ja niin edelleen.

Hyvä idea on myös kokeilla sitä, että päätät piirtää joka päivä 5-10 minuuttia jotain yhden viikon ajan. Ei välttämättä kannata sitoutua mihinkään ”sadan päivän projektiin”, jota on sitten liian rankkaa pitää yllä, ja tulee vaan harmistunut olo, kun ei pysynyt vauhdissa mukana. Joillekin tällaiset pitkät projektit sopivat ja auttavat pysymään aktiivisina. Minä en ole niissä parhaimmillani. Lannistun ja syyllistyn liian helposti, kun päiviä alkaa jäädä välistä, koska joka päivä en vaan aina pysty tai ehdi. Jos taas sinusta tuntuu, että saat intoa ja jatkuvuuden tunnetta siitä, että lupaat postata joka päivä vaikkapa sen sadan päivän ajan uuden piirroksen Instagramiin, niin netistä löytyy paljon tällaisia projekteja. Tietenkin sellaisen voi myös keksiä itse itselleen tai innostaa muita mukaan.

Kerro kommenteissa, jos innostuit jostain ehdottamastani ideasta tai jos olet itse keksinyt tapoja ylläpitää omaa luovuutta!