”En osaa yhtään piirtää!”

”Meidän suvussa ei ole taiteellisia geenejä.”

”Tosielämässä ei ole tilaa luovuudelle.”

 

”Maalaamalla ei laskuja makseta, joten miksi panostaa siihen.”

”Mitä se luovuus edes oikein on?”

”Osaan minä vähän laulaa, mutta piirtämisessä olen surkea, enkä usko, että sitä koskaan oppisin.”

Kuulostaako tutulta?

Ei ihme. Luovuus ja taiteellisuus ovat monelle hyvin etäisiä asioita. On vaikeaa hahmottaa, että mitä ne edes tarkoittavat. Miksi niistä pitäisi edes olla kiinnostuneita, siinäpä kysymys! Luovuuden ympärillä leijuu melkeinpä mystinen ilmapiiri.

Ehkäpä jotain selviää siitä, kun mietitään mitä luovuus oikein on. Liittyykö luovuus aina taiteeseen? Liittykö luovuus kuvataiteeseen, musiikkiin, tanssiin, näyttelemiseen, runonlausuntaan? Liittyykö se kotitöiden tekemiseen tai tietokoneohjelman koodaamiseen? Olen vuosien ajan havainnoinut itseäni ja muita luovuuden näkökulmasta. Aivan epäilemättä olen huomannut, ettei luovuus rajoitu taiteeseen. Se liittyy kaikkeen. Se liittyy ihmisenä olemiseen, ei niinkään yksittäiseen asiaan, jota teemme. Kaiken voi tehdä ns. luovasti, mutta se lähtee aina yksilön omasta ajattelusta ja toiminnasta.

Omassa elämämässäni olen kokenut luovuuden hyvin tärkeäksi voimavaraksi. Se on oikeastaan eräänlainen pohjavirta, joka on läsnä kaikessa, mitä teen. Lähde, josta voin ammentaa. Eri hetkinä ja eri olotiloissa minulla on parempi yhteys luovuuteeni. Kun toimin luovuudesta käsin, saan asioita tehokkaammin aikaiseksi. Keksin paremmin uusia ideoita, joita ei älyn kautta järkeilemällä olisi keksinyt. Kaiken kaikkiaan aikaansaannokseni ovat onnistuneempia ja oloni tyytyväisempi. Tunnistan myös silloin paremmin, mikä on minulle hyväksi ja mikä ei.

Luovuus ei ole minkään tietyn ryhmän tai erityislahjakkaiden yksinoikeus. Luovuus on meissä kaikissa, ja meillä on siihen pääsy. Voidaan ajatella niin, että olemme kaikki luovia, mutta olemme unohtaneet miten se tapahtuu. Olemme sulkeneet itsemme luovuutemme ulkopuolelle. Onneksi hätä ei ole tämän näköinen, vaan luovuus todellakin voidaan herättää meissä kaikissa. Siitä pian lisää, mutta ennen sitä yksi tärkeä ajatus tähän väliin.

Luovuudesta käsin toimimalla voimme alkaa nähdä paremmin sitä, missä olemme ja minne haluamme tästä lähteä. Se voi auttaa näkemään elämämme nykytilan ja sen, olemmeko tyytyväisiä, vai kaipaammeko muutosta. Se voi paljastaa sen, teemmekö sitä, mitä oikeasti haluamme vai teemmekö asioita muiden ehdoilla ja säännöillä. Jos luovuus on lukkiutunut, on helpompaa jäädä epätyydyttävään tilaan ja selittää tyytymätön olo pois.

Miten herätän luovuuden itsessäni?

Luovuuden herättäminen ei ole todellakaan mitään salatiedettä. Keinot ovat hyvin yksinkertaisia ja arkisia. Niistä huomaamme, että luovuus on koko ajan ollut läsnä elämässämme, ja käytössäkin!

Ensimmäinen asia on mielen rauhoittaminen. Kun mieli hiljentyy, sinne tulee tilaa luovuudelle. Se täyttää tyhjän tilan itsestään. Luovat impulssit pääsevät tulemaan läpi, kun hälinää ei ole enää niin paljon. Aivan kuin oltaisiin teatterissa. Uudet ideat ja ongelmien ratkaisut ovat vain odotelleet näyttämön takana sitä, että mielessä pyörivät sadat poukkoilevat ajatukset poistuvat näyttämöltä.

Mielen hiljentämisen keinot ovat varmasti useimmille enemmän tai vähemmän tuttuja. Kaikki, mikä hiljentää ajatusten vauhtia vie kohti luovuutta. Luonnossa oleminen on yksi tehokkaimmista mielenhiljentäjistä. Pelkästään luonnon katselu, puiden, kukkien tai eläinten katselu auttaa. Jopa luontodokumentti toimii tässä tarkoituksessa. Meditointi on hyvä keino mielen vauhdin hidastamiseen. Liikunta auttaa, ja jopa nukkuminen.

Samoin, kun keskityn mihin tahansa minua innostavaan asiaan, joka vie mukanaan, luovuuteni lisääntyy. Siitä syntyy positiivinen kierre. Hyvältä tuntuva toiminta lisää luovuutta ja luovuuden lisääntyminen vaikuttaa toimintaan myönteisesti.

Keskittyminen pitempiä aikoja yhteen ja samaan asiaan auttaa, kunhan tekeminen on itsessään sellaista, josta nautit. Poukkoilu asiasta toiseen vie mielen hajaannukseen. Sähköpostin, Facebookin, yms. jatkuva tarkistaminen ja ulkopuolelta tulevat keskeytykset voivat katkaista keskittymisen. Mieli ei pysy enää rauhallisena, vaan menee levottomaan tilaan. Siksikin vaikka ulos lähteminen voi olla hyväksi, jos olo tuntuu rasittuneelta ja luova mielentila kaukaiselta unelmalta.

 

Piirrä stressi pois

Toinen tärkeä kokonaisuus, joka vahvistaa luovuutta on stressin purkaminen mielestä ja kehosta. Se on osittain päällekkäinen edellä kuvaamani mielen hiljentämisen kanssa, mutta halusin ottaa sen esille erikseen. Kun olemme stressaantuneita, eikä stressi pääse purkautumaan, se varastoituu sisällemme, henkisesti sekä jopa fyysisesti kehoon. Siitä voi seurata kipuja ja jännityksiä, tai voi olla vaikeaa päästää itseään rentoutumaan. Stressi sumentaa kirkkaan ja terävän ajattelun.

Yksi parhaista tavoista stressin purkamiseen on piirtäminen ja maalaaminen. Muutaman yksinkertaiset harjoitukset auttavat helposti ja tehokkaasti. Kun olet puhelimessa, ja jos istut pöydän ääressä, saatat piirrellä samalla jotain satunnaisia raapustuksia paperille. Eräs toimiva harjoitus toimii vähän vastaavasti. Piirrä ensin paperille piste. Lähde sitten liikuttamaan kynää pisteestä aivan vapaasti eri suuntiin. Älä nosta kynää, vaan tee jatkuvaa viivaa. Viivasta ei tarvitse muodostua mitään muotoja. Jatkaa vaan piirtämistä. Voit piirtää hitaasti tai nopeasti, kevyesti tai kovalla voimalla, pyöreästi tai terävästi, sen mukaan mitä tuntuu sillä hetkellä sisältä tulevan. Voit jatkaa tätä 5-10 minuuttia, tai jopa pitempään.

Voit tehdä harjoitusta aina, kun tuntuu, että mielesi on levoton tai kun olosi on stressaantunut. Harjoitus voi vaikuttaa todella yksinkertaiselta ja älyttömältä, mutta suosittelen kokeilemaan. Se nimittäin on oikeasti toimiva ja tehokas. Olen käyttänyt sitä itse jo noin 15 vuotta.

 

Kun stressi purkautuu, luovuus pääsee sen tilalle. Kun liikutat kättäsi ja annat sen kulkea vapaasti, se samalla vapauttaa kehosta ja mielestä jännityksiä pois. Teet sisälle kasautuneen painolastin itsellesi näkyväksi, jolloin se poistuu. Ei tarvitse kaivella menneitä ikäviä asioita, vaan voi vaan antaa stressin lähteä omia aikojaan.

Siksi varmastikin taidemuodot yleensä liitetään luovuuteen, koska niiden parissa työskentely vie meitä lähemmäksi luovuutta. Yleensä asiaa lähestytään juuri päinvastaisesta suunnasta, eli ajatellaan luovuuden tulevan ensin, ja taiteen olevan siitä seurausta. Oikeastaan se onkin enemmän toisin päin. Tämä on aika mahtava ajatus, kun sitä tarkemmin ajattelee: Kun teen taidetta, luovuuteni lisääntyy! On aivan sama, onko tekemäsi taideteos joillakin mittareilla mitattuna hieno, tyylikäs tai viimeistelty. Voit maalata ja piirtää itsellesi, eikä sinun tarvitse näyttää töitäsi kenellekään. Tärkeintä on se, että se hiljentää laukkaavien ajatusten vauhtia ja vähentää stressiä. Silloin uudet ideat pääsevät pulppuilemaan.

Mitä luovuus sinulle merkitsee? Koetko olevasi luova? Herättikö tämä kirjoitus innostuksen luovuuden herättämiseen tai palauttamiseen? Voit kirjoittaa ajatuksesi kommentteihin alle.